خطر تصفیه آب با کلر
اصلیترین بیماریهایی که از طریق آب آشامیدنی ناسالم به وجود میآیند، حصبه و اسهال خونی هستند که در اکثر مواقع، به خصوص در کودکان و افراد مسن، کشنده هستند. تخمین زده میشود که آب آشامیدنی آلوده هرسال جان دهها هزار نفر را میگیرد و مادهای مانند کلر، روشی رایج و معمول برای از بین بردن عوامل بیماریزا در آب به شمار میرود؛ اما آیا تصفیه آب با کلر میتواند کار درستی باشد؟
بر اساس نتایج تحقیق جدیدی که در ژورنال “Environmental Sciences & Technology” به چاپ رسیده، اضافه کردن کلر به آب برای از بین بردن آلودگیها، باعث میشود که این ماده با ترکیبات دیگری به نام فنولها (phenols) در ارتباط قرار بگیرد و به این ترتیب موادی شدیدا سمی به عنوان محصولات جانبی، تولید شوند. فنولها در داروهای مختلف و همچنین مواد بهداشتی یافت میشوند.
دانشمندان جانز هاپکینز با مخلوط کردن آبی حاوی کلر و ترکیبی بسیار شبیه به لیزین آمینو اسید که در بدن انسان یافت میشود، شرایط قرار گرفتن کلر آب خروجی از تصفیهخانهها در معرض فنولها را شبیهسازی کردند. در جریان آزمایشها محققان نمونهها را با استفاده از روش طیفسنجی جرمی آنالیز کردند و بررسیها نشان داد که در این نمونهها دو ترکیب دکستران بیوتینیله آمین (BDA) وجود دارد. ترکیبات BDA بسیار سمی بوده و سرطانزا به شمار میروند.
این اولین باری است که چنین ترکیباتی در آب حاوی کلر یافت میشوند و به همین دلیل، نتایج تحقیقات دانشمندان جانز هاپکینز سوالات زیادی را در مورد تاثیر آب تصفیهشده با کلر بر روی سلامت انسان به وجود آورده است.